Minden ügyfelemnek elsőkén az otthoni kutatást szoktam javasolni. Vizsgálják meg és olvassák át a családi feljegyzéseket, nyissák ki a családi fényképalbumokat, olvassák el azok hátlapjait, bontsák ki az eleik által őrzött borítékokat és böngésszék át azok tartalmát. Nem elhanyagolandó a keresztlevelek egybegyűjtése, illetve a családi gyászjelentések átolvasása sem. Utóbbiak lehetnek kész nyomdai gyászjelentések, vagy szimpla újságból kivágott szedetek is.

Menjenek ki a temetőkbe, hogy ha nem biztosak egyes születési vagy halálozási dátumban, azt fotózzák le, majd jegyzeteljék fel, illetve a családi Biblia kilapozása is célravezető lehet, hiszen abban találhatunk egy-két feljegyzést, melyben őseink általában a család fontosabb életeseményeit rögzítették. Látogassanak el a helyi egyházakba, kérdezősködjenek az egyháziaktól.

Fontos az "öregjeink" meghallgatása is, legyenek azok a nagyszüleink vagy egy nagynéni illetve nagybácsi, vagy bármely távoli rokon. Azért is fontos felkeresni ezen személyeket és felvenni velük a kapcsolatot mert könnyen meglehet, hogy már elhunyt nagy- és dédszüleinkkel tartották a kapcsolatot, munkahelyi vagy jószomszédi viszonyt ápoltak.

Természetesen nem ördögtől való, ha egy kézzel rajzolt skiccet - családi tabellát rajzolnak fel, majd azt is átadják nekem a kutatás előtt. Ezen iratok- és feljegyzések átadása után egy találkozó vagy levélváltás alkalmával meghallgatom / átnézem a családi történeteket, és egy megbízólevél kitöltése után után már el is elkezdem a kutatást.

Minden olyan családtagnak is megpróbálom az adatait kikutatni amennyiben nem ütközik a törvények adta szabályzatokkal, akiknek csak például a születési vagy halálozási évkörét ismerjük, de a hónapot és napot nem. Fontos tudnia, hogy egy-egy kutatott alanynak mindhárom életeseményével kapcsolatos anyakövi bejegyzését megkísérlem felkutatni a születését, - házasságát, - és halálozását egyaránt.

anyakonyv

A polgári (más néven állami) anyakönyvek vizsgálata után (kutatható tárgyév – 1895.10.01.) következnek a felekezeti anyakönyvek vizsgálatai a hozzám legközelebbi levéltárban - egy zárt levéltári rendszerben, ahol is az adott településen / településeken majd addig lehetséges a kutatás ameddig a tárgyban forgó település anyakönyvezése elkezdődött. A kutatás időhatárát sok esetben meghatározza a felekezet típusa és az, hogy egyáltalán épségben találom-e az anyakönyveket. Persze az anyakönyvi kutatás alatt számtalan adatot gyűjtök (a legmeghatározóbbakat), de ez a kutatás is mint mindegyik véges.

Továbblépésként ha valakinek ezen adatok nem lennének elegendőek, akkor egy közrendű család esetében lehetőség van olyan adatokat gyűjteni amiket szintén a honos levéltárak őriznek. Ilyenek a céhes levelek és jegyzőkönyvek, vagy említhetném a település összeírásait. Kutathatóak továbbá a végrendelet gyűjtemények, lakcím-nyilvántartások, peres és nem peres törvényszáki iratok, katonasággal kapcsolatos anyagok.

Nemes családok esetében a lehetőségek nagyobbak, hiszen ezen családokat több szempontból tartották nyilván. Itt is az elsődleges az anyakönyvi kutatás, de azt követően lehetőség adódik a vármegyében keletkezett iratok kutatására melyekben a családokat és tagjaikat név szerint, de más szempontból említik. Kereshetünk peres iratokat ahol a családnak igazolnia kellett a nemességét illetve genealógiai tabellákat csatoltak ezekhez az anyagokhoz. Nemességi igazolásokat, tanúmeghallgatásokról szóló jegyzőkönyveket, és minden olyan egyéb iratot, mellyel eljuthatunk évszázadokon keresztül az első megnemesített ősig.

Nem is érdemes ebben a pár sorban leírni, hogy miket is lehet kutatni, hiszen itt gyakorlatilag az egész levéltár teljes anyagát, és számos irodalmat forgathatunk.

***

Minden esetben a kutatási végeztével - de annak teljes folyamatról - beszámolót készítek, hogy a kutatást transzparenssé tegyem. Amint azt feldolgozom, folyamatosan bővítem a kutatási adatokat, ezért körülbelül 2-3 hetente frissül ügyfeleim fiókjának tartalma a legújabb anyagokkal, hogy azokat letölthesse és figyelemmel kísérhesse a legújabb fejleményeket családjával kapcsolatban.

A talált és lemásolt dokumentumokat kronológiai sorrendbe szedve egy kötetbe köttetem, és ahhoz leírást és magyarázatot készítek. Ezen lemásolt iratokat egyébként digitális formában is elérhetővé teszem, és egy csomagként tölthető le a korábban említett tabellákkal, anyakönyvi oldalakkal, egyéb iratok digitális formáival. A beszámolót és kötetet átadva mellékelek egy segédletet is, hogy az idegen kifejezések között könnyebb legyen a boldogulás is, de természetesen el is magyarázom a jelentésüket.

Még több információért navigáljon a Családfa típusok vagy az Egyéb szolgáltatások menüpontokra, ahol szintén magyarázom a folyamatokat, eligazodhat a családfák típusai, és a további szolgáltatásaim között. és eligazodhat a kutatási formák között.

Ha felkeltettem érdeklődését kérjen árajánlatot, de ha további kérdései merülnek fel, kérem forduljon hozzám bizalommal telefonon vagy e-mailben.

Címkefelhő

  • # Családfakutatás
  • # Genealógia
  • # GénKapocs
  • # Debrecen, Tokaj
  • # Nemes családok
  • # Családtörténet

Közösségi média

© 2009-2024 GénKapocs ® - Családfakutató Iroda. All Rights Reserved. - Version 3.10.12.24.07.08. RC7

responsive